A ráncokról

Eljön az az életkor, amikor mindannyian szembesülünk azzal, hogy bizony az idő nyomokat hagy az arcunkon és a testünkön is, nemcsak a lelkünkben. Ráncaink valahol az életünk tükröződései, de egyikünk se bánja, ha ezt minél később látja a külvilág, még ha egyedi és különleges vonásokat is kölcsönöznek. Ma különös igyekezettel törekszünk minél tovább fiatalosnak maradni, hiszen az életkor is kitolódott, az aktív életszakaszunk egyre hosszabb. Ehhez, illetve az ápoltsághoz hozzátartozik, hogy „karbantartsuk” kicsit a ráncainkat.

A ráncok kialakulása elsősorban genetikus: ha a szüleink korán ráncosodtak, akkor nagy az esélye, hogy mi is korábban fogunk. Erre sok befolyásunk nincs. Viszont a másik fontos faktor az életmód. Ezt már a mi felelősségünk alakítani! Szerencsére itt Leányfalun a levegő sokkal tisztább a rengeteg zöld terület miatt, mint a nagyvárosokban, így bőrünk sem szennyeződik annyira. De azért a levegőben mégiscsak van por és kosz, tehát az esti letisztítás és a hetenkénti bőrradírozás a bőrápolás alapja. Ezt követően a tápláló regeneráló krémek 30%-kal jobban szívódnak fel!

A sok folyadék (víz és cukortalan italok, például teák) fogyasztása is meghatározza a bőr és a szervek hidratáltságát, a mérgek kitisztulását testünkből. Nincs ember talán, aki ne hallotta volna, hogy minimum két liter folyadékot szükséges meginni, de aki tud, bátran ihat többet is! Ne hagyjuk szomjazni, összeaszódni sejtjeinket!

Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy ne öregedjen idő előtt a bőr! Nehéz úgy vásárolnunk, hogy ne agyontartósított, „műanyag” ételeket együnk, de az ételek otthoni elkészítésével sokat tehetünk önmagunkért, családunk egészségéért, szépségéért! Azt legalább tudjuk, miből készült.  Minél kevesebb fehér lisztet, cukrot tartalmazó ételt eszünk, annál jobb! Fontosak a rostos ételek, a jó helyről beszerzett húsok, gyümölcsök és zöldségek! Minél kevesebb tartósító- és vegyszer van az alapanyagokban, annál szebb lesz a bőrünk is, hiszen a bőr tükrözi a test egészségi állapotát. Szóval a minél természetesebb alapú házi koszttól lesz kevesebb pattanásunk, ráncunk és foltunk.

A regenerálódás, pihenés és mozgás megint egy fontos faktor a ráncok kialakulásának csökkentésében.  Legalább napi nyolc óra alvás ajánlott (idős korban ez valamennyit csökken). Az alvás legjobban regeneráló időszaka este 10 és éjjel 3 óra között van. A bioritmusunk ilyen. Ne akarjuk átszoktatni arra, hogy éjjel későn fekszünk, és majd alszunk reggel sokáig – nem ugyanaz a hatása! Testünkben a rugalmasságért felelős kollagén és elsztikus rostok termelődése az életkor előrehaladtával csökken. Ezért, ha hason alszunk, könnyen „összetörjük” az arcunkat, dekoltázsunkat, és reggel gyűrött bőrrel ébredünk, ami idővel aligha simul vissza a nap folyamán. Persze kényelmes alvási pózunkról nehéz leszokni…

Mozogni pedig a ráncok miatt is kell! Az összefüggés közvetett: ha gyorsul az anyagcsere, az anyagáramlás, mert a mozgás hatására gyorsul a vérkeringés, akkor a sejtek az arcbőrben is több oxigéndús, friss vérhez jutnak, amiből több tápanyagot nyernek. Tehát a mozgás is mindenre jó, ha korunknak és edzettségi állapotunknak megfelelően, rendszeresen végezzük.

A végére hagytam a nevetést! Van, aki szerint tüneményes nevetőráncokat tudunk így az arcunkra rajzolni, de szerintem az arc izmait megtornáztatja, elűzi a sejtszinten romboló stresszt – tehát nevessünk úton-útfélen, amennyit csak tudunk – csak szebbek leszünk tőle, mert nem lefelé görbülő, szomorú ráncaink lesznek idős korunkra!

Én a megelőzésben hiszek leginkább. Próbáljunk helyesen élni, és ápoljuk a bőrünket! Érdemes a kozmetikus tanácsát kikérni arról, milyen korban, milyen bőrápoló készítményeket ajánl. Ez az ő szakterülete, a drogériák eladói nincsenek erre kiképezve. Az a krém pedig, ami mindenre jó mindenkinek, az nem tökéletes senkinek. Időnként váltani kell még a bevált krémeket is, mert hozzászokik a bőr, és már nem hat akkora erővel, mint korábban! Idővel vissza lehet térni a kedvencekhez, de kevés szünet ajánlott, amikor valami más termékre kell áttérni!

Az otthoni bőrápolás döntő, hiszen minden alapja a rendszeresség. Hidratálás, bőrápolás, ránckezelés. Ez mellett óriási többlet a bőrnek, ha alkalmanként a kozmetikus feltölti. Nem a plasztikai sebészek által használt látványos, ám drága, és sok kérdést felvető injekciós módszerekre gondolok, hanem azokra szolid eljárásokra, mint a masszázs, a különböző szérumok, finom olajok, ránctalanító anyagok gépekkel történő bejuttatása az arc mélyebb rétegeibe, amit az otthoni krémezéssel nem tudunk elérni. Fontos a ráncok kezelésében (de nagyon jó a mitesszerek és foltok enyhítésére is!) az időről időre történő koptatás. Erre jók a hámlasztó kezelések és a bőrcsiszolás. Ilyenkor a régi kemény, a bőr felszínének megtörését okozó rétegeket lassanként eltávolítjuk, és alulról elkezd növekedni az új, friss bőr.

Ne feledje: megelőzni mindig könnyebb! A ráncokat elkerülni nem tudjuk, de megjelenésük pár évvel kitolható, ha gondosan ápolja bőrét! Nem mindegy, hogy öt évvel fiatalabbnak, vagy idősebbnek tűnik a koránál! Itt az ősz, jobban beszorulunk a házba, szánjon kicsit több időt magára, a bőrére, szépségére!

Csendes Edit

Kozmetikus mester