Mit tegyünk a nagyon száraz bőrrel?

Januárra a kinti hidegtől és a benti fűtéstől alaposan kiszárad a bőrünk. Arcon és testen egyaránt. Izzadni nincs sok okunk, ami segítene a bőrszárazságon, illetve a bőrlégzés is gátoltabb. Ilyenkor fontos a bőrápolásra fokozottabb figyelmet fordítani.

Először is minden héten radírozzunk! Arcra az egynemű, krémszerű állagú a jó, ami nem karistolja a bőrt, nehogy megsértsük vele az apróbb hajszálereket, gyulladt pattanásokat, más bőrhibákat. A szemcsés (pici magőrleményeket, vagy más golyócskákat tartalmazó) radírokat használjuk testre, főleg a végtagokra! Ezekkel dörzsöljük át a száraz bőrfelületeket, majd langyos vízzel mossuk le, aztán kenjük be alaposan a bőrünket!

Itt jön az újabb kérdés, hogy jó-jó, de mivel? Mindenki hidratálni akar, hiszen az elveszett vizet kell pótolnunk. Ez igaz is, de a bőrben a víz tartósan csak zsírhoz kötve van jelen. Ezért ráncosodik kevésbé a zsíros bőrű emberek arca. Nos, meg kell kísérelni eltalálni a helyes arányt, mert a „csupa víz krémek” két perccel a bekenés után már szinte elillannak, és úgy érezzük semmi sem történt. Ugyanakkor „libazsírral” sem kéne ápolni bőrünket, mert főleg a szárazságtól már hámló, kivörösödött bőrt a zsír leszigeteli és irritálja. Meg kell találni a megfelelő készítményt, a megfelelő állapothoz!

Első lépésben el kell távolítani a száraz felső réteget (radírozás, bőrcsiszolás, hámlasztás), aztán magas víztartalmú készítményekkel hidratálni, rögtön azután pedig jöhet a táplálóbb, már zsírt is tartalmazó kozmetikum! Mindig a vizes krémet használjuk előbb, aztán jöhet a zsírosabb, mert fordítva nem szívódik fel! Ezt otthon is elvégezhetjük, de sajnos, amikor már nagyon száraz a bőr, olyankor ez lehet, hogy kevés. Ilyenkor jól jöhet egy kis áztatás valami fürdőben, majd egy szauna. Közben pedig alaposan át kell dörzsölni a bőrt, mert a felázott felső réteg így könnyedén leválik. Utána pedig fontos betestápolózni, vagy könnyű olajjal átsimítani a testet.

Arcon a hámlás és a bőrpír kicsit finomabb kezelést igényel. Kezdődő tüneteknél óvatosan kivitelezhető a fent említett metódus, de ha már erősebben hámlik, és piros a hajtőnél, szemöldök környékén, orrnál, álnál, akkor bizony jobb, ha szakember segít. A kozmetikában könnyűszerrel lehet a mélyebb rétegekig lejutni, ezzel a bőrszerkezet változásaiba beavatkozni. A kozmetikusok nagyobb szakértelemmel ajánlanak célirányosan a problémára való krémeket, mint a drogériák eladói, tehát érdemes kikérni a véleményüket, mit érdemes ilyen esetben használni!

Ezen kívül igyunk sok folyadékot – isteni teákat lehet kapni -, és fogyasszunk minél több gyümölcsöt, mert ha belül egyensúly van a szervezetben, az meglátszik a bőr állagán is. Határozzuk el, hogy az új évben még fontosabbak leszünk magunknak,  jobban odafigyelünk testünkre, lelkünkre, és a bőrünkre, hiszen megelőzni mindig könnyebb, mint visszafelé dolgozni!

Boldog új évet! Szebbet, jobbat!

Edit