Őszi-téli bőrápolás

Mindannyian érezzük, hogy a kinti hideggel és a fűtési szezon beindulásával megváltozik a bőrünk viselkedése: húzódik, száraz, gyakran kivörösödik. A testünk is sokkal pikkelyesebbé válik – főleg a végtagokon. A ruhával fedett részeken romlik a bőrlégzés, és már nem izzadunk, mint nyáron, amikor a verejték és a bőségesebb faggyútermelés puhán tartja bőrünket.

A fűtött szoba száraz levegője, illetve a hideg sem használ: erősebben szarusodik a bőrfelszín, ettől vastagabbá válik, és a víztartalma is csökken. Felborul az egyensúly és kellemetlen húzódást, rosszabb esetben kivörösödést, viszketést is tapasztalunk.

Ilyenkor mit érdemes tennünk? Nem csak az autóinkat, a bőrünket is át kell állítani, fel kell készíteni a „téli üzemmódra”! A lakásban helyezzünk el párologtatót – a légutaknak is jót tesz! Fontos a vitamin – leginkább a C-vitamin – pótlása, de a bőrnek is nagyon jó a karotint tartalmazó ételek fogyasztása: például a sárgarépa és sütőtök sokat tartalmaz. Szépségünkért és egészségünkért, illetve, hogy ne kapjuk el könnyen a téli „szezonális” betegségeket, hasznos valamilyen multi-vitamint szedni. Jó hatása van a bőrre és az immunrendszerre a szaunázásnak is, valamint alaposan felöltözve a nagy sétáknak a szabadban, friss levegőn. Leányfalun mindkettőre remek lehetőségek kínálkoznak.

Meg kell változtatni a bőrápolási szokásainkat is! Hetente radírozzuk le az elszarusodott bőrfelszínt! Nagy hidegben fordítsuk meg a nappali és éjszakai krémeket: amikor kimegyünk a szabadba, használjuk a zsírosabb, táplálóbb éjszakai krémet, este pedig a melegben a hidratálóbb nappalit! Ez azért fontos, mert a vizes krémek szinte „belefagynak” a bőrbe a kinti zord időben, a zsírosabbak viszont védenek. Javaslom a jó minőségű alapozókrémek használatát télire, mert szinte nagyon finom, vékony „fátyolként” vonják be a bőrt, ezzel a plusz réteggel is védik a hideg ellen! Természetesen este alaposan le kell tisztítani, aztán krémezni az arcot! Érdemes körülbelül heti gyakorisággal egy-egy hidratáló, vagy tápláló maszkot feltennünk többlet gyanánt.

Ne sajnáljuk magunktól a kényeztetést ebben az időszakban! A téllel, hideggel együtt a délutáni sötétség is beköszönt. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a rosszkedvre. Emiatt is érdemes egy jó masszázsra elmenni a kozmetikushoz, meg amiatt is, hogy feltöltse a bőrt fontos tápanyagokkal, amit az otthoni krémezéssel nem tudunk bejuttatni a mélyebb rétegekbe. Ez az időszak ideális a hámlasztásokra, bőrcsiszolásra, mert már nincs erős napsütés . A felső foltos, mitesszeres, kissé érdes bőrt lekoptatva serkentjük a bőr alsóbb rétegeiben az új, friss, hibátlan bőr növekedését – megfiatalítjuk ezáltal. Nem győzöm hangsúlyozni a radírozás és a koptatás fontosságát: szinte minden bőrprobléma orvoslásának alapja.

Nagyszerű ötlet lehet szeretteiknek az ünnepekre pihenést, szépülést ajándékozni, hiszen ahhoz, hogy jól menjenek a mindennapok, olykor töltekezni kell kívül-belül!

Csendes Edit

kozmetikus mester