Strandszezonban a fényvédelemről

Leányfalu azon kivételesen szerencsés helységek közé tartozik, aki saját – ráadásul termál – stranddal büszkélkedhet. A meleg napokon rengetegen járnak ide felfrissülni, úszni, pihenni. Azért, hogy a környék legjobb strandja elismerő címet, és ne a legtöbb vörösre égett bőrű testet számláló fürdő titulust érdemelje ki a hely a következő hetekben, mindenkinek fontos tennivalója van! Hiába a sok figyelmeztetés, még mindig sokan nem veszik komolyan, hogy a bőrünket (szó szerint és képletesen is) visszük vásárra.

Sok táborozó gyereknek hiányzik a hátizsákjából a fényvédőkrém, a sapka. Nem mindenkinek jut árnyék a strandon, illetve a vízben leoldódik a naptejek többsége, így újra és újra kenni kell a bőrt! Sem a fájdalmas bőrgyulladás, sem a hámlás, sem pedig a sok év múlva kialakuló bőrrák nem kívánatos. Ezt mind tudjuk, de vajon hányan teszik be a táskába már reggel a naptejet, amikor babakocsival nekivágnak a napnak kánikulában? Reggel bekenik-e a vállukat a pántos trikóban buszra várók? Eszünkbe jut-e, hogy már a napozás előtt 20-30 perccel fel kell vinni a naptejet bőrünkre? Használnak-e úgynevezett „total sun block” típusú fényvédőkrémeket az anyajegyekre, májfoltokra?  Tudják-e, hogy a kis kiütések a napallergia tünetei és hogy mi velük a tennivaló? Tudjuk, de mégis el-elfelejtjük.

Vegyük komolyan a fényvédelmet! Ez a napsütés már nem az a napsütés, ami évtizedekkel korábban volt. Vannak már eszközök a kezünkben, használjuk hát, és élvezzük a nyarat, a napsütést, a strandolást anélkül, hogy leégnénk!

Ha kérdése van, vagy bizonytalan, szívesen segítek!

Csendes Edit

Kozmetikus mester, Hajhullám Szépségszalon